вторник, 1 април 2014 г.

Интернет Бизнес

Интернет Бизнес 
 Какво да продавам в интернет? Откъде да го купя?
Тази статия приема, че ще продавате продукти през интернет магазина си, а не услуги. Преди да започнете своя бизнес трябва да имате план какво ще продавате, от къде ще се снабдявате с него и как ще го складирате.

Има няколко основни метода за извършване на търговия през интернет магазин.


    Складова наличност. При този вариант купувате предварително стоките на едро от техния производител или дистрибутор и ги държите на склад, като при покупка взимате продукта директно от склада и го изпращате на клиента. Този вариант носи най-голям марж на печалба, но и изисква най-голяма инвестиция. Стоките се купуват по цени на едро.
    Консигнация. При този вариант стоката е собственост на друга фирма до момента на продажбата. Тя може да седи на склад при другата фирма или да поддържате единични бройки във ваш собствен склад. При продажба продуктът се взима от съответната си локация и се изпраща на клиента, като собственикът на стоката тогава я фактурира към вас и вие му я заплащате. При консигнация обикновено стоките се купуват по цени на дребно минус търговска отстъпка, която най-често за България варира между 20 и 35 процента. С други думи, продавате продукт за 10 лв и при 30% ТО заплащате 7 лв на вашия доставчик.
    Drop shipping. При дроп шипингът стоката не само, че не е ваша собственост и не се намира във ваш склад, но въобще и не минава през вашите ръце. При продажба уведомявате доставчика си и той изпраща продукта директно към клиента ви. Този модел изисква най-малка инвестиция, но пък и носи най-малък марж на печалба, като търговската отстъпка от цената на дребно е дори по-ниска от тази при консигнацията. Въпреки това, заради лесния и достъпен начин да се осигури голямо разнообразие от продукти, този метод е все по-популярен в други страни. В България все още малко търговци предлагат тази услуга.

Разбира се, вие може да използвате различен метод за различни продукти в сайта ви. При всички положения, ако използвате първия вариант (а в някои случаи и втория) имате нужда от складово пространство.

Склад

Може да наемете помещение в склад, а може и да наемете пространство от фирма, предоставяща складови услуги. В зависимост от продуктите, които ще продавате, може да има определени изисквания за складирането им (например при хранителните продукти). Трябва разбира се да помислите за сигурността (защита от крадци, аварии и природни бедствия). Преценете риска спрямо стойността на стоката, която складирате и при нужда използвайте услуги като СОТ охрана, застраховка, видео наблюдение.

Много стартиращи интернет търговци използват собствените си апартаменти, мазета и тавани за складови помещения. Това е работещ вариант, защото интернет магазините често не изискват много складово пространство – при добра организация може да държите налични малки количества от предлаганите продукти. Ако използвате дома си за склад е добре да предвидите конкретно помещение, което да оборудвате с подходящи мебели и да организирате като истински склад – в противен случай рискувате да губите много време в търсене на определена стока и да не може да следите лесно вашите наличности.

Ако имате нужда от допълнителна професионална консултация – свържете се с нас.
Публикувано от Шоп в 13:45 Няма коментари:
Етикети: интернет бизнес, снабдяване, търговия на едро
10 октомври 2012 г.
Избор на софтуер за интернет магазин
Дотук вече имате бизнес идея, име и домейн, регистрирали сте фирмата си и сте избрали доставчик на интернет услуги. На базата на бизнес идеята си сте установили контакти с евентуалните ви доставчици, те са ви изготвили оферти и вие сте си направили всички нужни сметки. Единственото, което ви остава е самият интернет сайт, през който ще се осъществява бизнеса.

Кой да наема?

Има хиляди фирми на пазара, които могат да ви изработят интернет сайт или магазин. Как да изберете?

На първо време, трябва да придобиете основни технически познания, за да може да имате обективна преценка върху офертите, които ще получите. Ето и най-важните неща накратко:

- Технологията

В днешно време всички сериозни сайтове са динамични и в действителност представляват специализиран софтуер и база данни. В базата данни се съхранява информация, която софтуерът обработва в реално време всеки път когато някой някъде по света поиска да отвори някоя страница. Резултатът от тази обработка е това, което виждате на екрана. То е изградено динамично индивидуално за всеки един посетител при всяко едно отваряне на страницата. Това позволява да третирате всеки посетител индивидуално и да се изкарва съдържание спрямо всякакви възможни параметри.

- CMS

Системата за управление на съдържанието, също така наричана CMS, е този софтуер, който обработва заявката от посетителя и съдържанието от базата данни. CMS софтуерът може да бъде разработен индивидуално за вашия проект, може да бъде готов такъв с отворен код (тоест безплатен), а може да бъде и готов софтуер срещу заплащане. Кой е най-удачният вариант? На първо място, не препоръчваме индивидуално разработения CMS, защото тогава се лишавата от няколко много важни неща: допълнителни функционалности (ако в бъдеще ви потрябва нещо зависите от разработчика, който ви е правил сайта преди 5 години), поддръжка (обновяване и отстраняване на проблеми), надеждност (този софтуер не е изпитан - вие сте единственият човек, който го ползва).

Когато взимате готово решение вие получавате продукт, който вероятно е работа на голям екип от разработчици и е дългосрочен проект - този продукт ще продължи да се усъвършенства с времето. Дали ще е платен или безплатен зависи единствено от финансовите ви възможности и личните ви предпочитания. CMS софтуерът с отворен код при никакви положения не е по-некачествен от платеният такъв. Напротив, някои от опциите на пазара са от изключително качество. Най-популярните такива са Wordpress, Joomla, Drupal, Magento. Нашата препоръка е Wordpress - най-популярният CMS в цял свят, който използваме във всичките си проекти за уеб дизайн. Magento е добро решение, което обаче има много по-високи изисквания към хостинга и ще оскъпи проекта ви.

- Shopping cart

Самата функционалност за пазаруване често е отделен модул от CMS софтуера. Нещата, които трябва да съобразите при избора на shopping cart са следните:

- Как се менажират наличностите? Може ли да се изгради връзка между инвентарния ви софтуер (повече за него в следващата статия) и сайта за да имате коректни наличности на страницата?
- Може ли да изготвя фактури директно (или други документи за поръчка), или пък, ако ще ползвате външен софтуер за обработка на поръчките, има ли експорт на поръчки във формат, който другият ви софтуер приема?
- Методи на плащане - поддържа ли методите на плащане, които искате да въведете?
- Поддържа ли другите функционалности, които желаете (например кодове за отстъпки, различни региони на доставка и т.н.)?

- Дизайн

Не на последно място е външният вид на сайта ви, който обикновено е напълно отделен от горните неща под формата на шаблон. Този шаблон/тема се изработва от дизайн специалисти, а не от програмисти. Или поне така би трябвало. Някои софтуерни решения за магазини предлагат готов дизайн на вашия магазин срещу много атрактивна цена (примерно 500 лева общо за целия сайт). Стойте настрана от подобни предложения – дизайнът на вашия магазин е изключително важен. Той определя неговата индивидуалност и е абсурдно да изглежда като още 100 други магазина. Има решения с готови дизайни, където опциите за персонализиране са толкова много, че с лекота ще отличите сайта си – например Shopify – но те нямат български версии и употребата им изисква познания по английски. Освен това и цената им в крайна сметка не е чак толкова ниска в дългосрочен план.



1 коментар:

  1. Я не могу достаточно отблагодарить г-на Бенджамина за его услуги и рассказать людям, как я благодарен за всю помощь, которую вы и сотрудники вашей команды оказали, и я с нетерпением жду возможности порекомендовать друзей и семью, если им понадобится финансовый совет или помощь @ 1,9% Ставка за Бизнес-кредит. Через контакт:. 247officedept@gmail.com. WhatsApp ... + 19893943740. Продолжайте в том же духе.
    Спасибо, Бусаракхам.

    ОтговорИзтриване